مدیرعامل جامعه معلولان ایران به ارائه توضیحاتی در زمینه آزمون استخدامی اختصاصی معلولان پرداخت و بیان کرد: از میان ۱۲ هزار شرکتکننده سههزار و ۴۰۰ نفر در دستگاههای اجرایی جذب میشوند.
به گزارش رسانه سمن ها، نخستین آزمون استخدامی اختصاصی افراد دارای معلولیت، پنجشنبه ۱۷ خرداد با حضور بیش از ۱۲ هزار نفر داوطلب دارای معلولیت در ۳۱ استان برگزار شد. طبق قانون باید حداقل سه درصد از جذب نیروهای هر دستگاه اجرایی به معلولان اختصاص داشته باشد اما این قانون به درستی و به طور کامل اجرا نمیشود. برگزاری آزمون استخدامی در روزهای اخیر، امید را برای تحقق این قانون زنده کرده است. در همین راستا و منظور بررسی جزئیات این آزمون و نیز جدیدترین تحولات اجتماعی عرصه معلولان با دکتر کامران عاروان؛ مدیرعامل جامعه معلولان ایران به گفتوگو پرداختیم.
عاروان در پاسخ به این پرسش که آیا از این آزمون رضایت داشتید یا خیر و اینکه آیا برگزاری این آزمون را اتفاق مثبتی میدانید یا خیر؟ بیان کرد: برگزاری این آزمون کار بسیار خوبی بود؛ زیرا تاکنون چنین آزمونی برگزار نشده بود و ظرفیتی که باید پیشتر جذب میشدند نیز معطل مانده بودند. وظیفه دستگاهها این است که حداقل سه درصد جذب نیروی معلول داشته باشند اما این وظیفه تاکنون به طور کامل محقق نشده است.
وی در ادامه افزود: اجرای این آزمون از اقدامات خوب دولت آقای رئیسی بود. همچنین این طرح (برگزاری آزمون)، مصوب کمیته هماهنگی و نظارت بر اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۹۶ است که در حال حاضر آقای دکتر مخبر ریاست این کمیته را بر عهده دارد. پیشنهاد این طرح نیز با سازمان بهزیستی بود. اکنون سههزار و ۴۰۰ نفر از معلولان میتوانند مشغول به کار شوند که این افراد از میان ۱۲ هزار شرکتکننده انتخاب میشوند. البته این کار تداوم میخواهد و باید هر سال استمرار داشته باشد تا مفید واقع شود وگرنه فایدهای نخواهد داشت.
برخوردهای سلیقهای، آزمون استخدامی معلولان را خدشهدار میکند
عاروان با اشاره به ملاکهای ارزیابی در آزمون استخدامی معلولان تصریح کرد: ملاک، آزمونهای علمی و تخصصی و بعد هم مصاحبه است. اما امیدوارم که در مصاحبههایی که برگزار میشود، ایرادهای سلیقهای گرفته نشود و خاصیت آزمون خدشهدار نشود. نکته دیگر اینکه معلولان طبق دفترچه، دستگاه مربوطه برای جذب را انتخاب کردهاند و تنوع نیز در این زمینه خوب بوده است. البته چون پیشتر آزمون استخدامی معولان برگزار نشده است مشکلاتی وجود دارد اما در کل تنوع خوب بوده است. همچنین به دلیل کوچکسازی دولت، طبیعی است که تعداد معلولان کمتری هم بتوانند استخدام شوند.
وی بیان کرد: متولی اصلی این آزمون سازمان سنجش بوده و این کار را با همکاری جهاد دانشگاهی انجام داده است. همچنین جامعه معلولان ایران نیز حمایتهای خود را با اطلاعرسانی به عمل آورده است تا معلولان بتوانند آگاهی پیدا کنند و به ثبت نام بپردازند.
معلولان از عضویت در کتابخانه ملی منع نشدهاند
با توجه به انتشار برخی اخبار مبنی بر ممنوعیت ورود معلولان به کتابخانه ملی، عاروان در بخش پایانی سخنان خود به پرسشی در خصوص صحت یا عدم صحت این اخبار پاسخ داد و با تشریح جزئیات موضوع بیان کرد: اینگونه نیست که از ورود معلولان به کتابخانه ملی جلوگیری شده باشد، بلکه دو قانون که تا پیش از این دربارۀ معلولان وجود داشت لغو شده است؛ نخست اینکه تا پیش از این افزون بر معلولانِ دارای مدارک کارشناسی ارشد و دکتری، معلولان دارای مدرک لیسانس هم میتوانستند در کتابخانه ملی عضویت داشته باشند، دوم اینکه افراد معلول با ارائه کارت بهزیستی از پرداخت حق عضویت معاف میشدند. بنابراین این دو قانون اخیراً لغو شده است اما معلولانی که مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا داشته باشند – مثل همه افرادی که باید برای عضویت مدرک ارشد یا دکتری داشته باشند – میتوانند از کتابخانه استفاده کنند.
وی با انتقاد از این تصمیم تصریح کرد: با توجه به اینکه تعداد معلولان اندک است، دلیلی برای تغییر این دو بند از قوانین عضویت در کتابخانه ملی وجود ندارد و کتابخانه ملی بهتر بود از باب مسئولیت اجتماعی خودش این کار را انجام ندهد؛ چهاینکه تردد هم در محیط کتابخانه ملی دشوار و گاهی اوقات غیرممکن است. به هرحال باید توجه کرد معلولان از کتابخانه ملی حذف نشدهاند بلکه این تغییرات در قوانین مربوط به عضویت آنها به وجود آمده است. رسانهها نیز باید با دقت بیشتری این خبر را منتشر میکردند.